A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Степанецької сільської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області
Степанецької сільської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області

Про проведення І та ІІ етапів ХХІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

Дата: 16.11.2020 16:19
Кількість переглядів: 133

                                                      

    На виконання наказу Управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації від 05.11.2020 №166 та відповідно до  Указу Президента України  від  9 листопада 2007 року «Про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика», Положення про Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 13 березня 2008 року №168, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 липня 2008 року за № 643/15334, враховуючи лист Міністерства освіти і науки України від 28.10.2020 № 1/9-602 «Про проведення ХXI Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика» та з метою утвердження статусу української мови як державної, піднесення її престижу, виховання в молодого покоління українців поваги до мови свого народу у  закладах загальної середньої освіти Степанецької ОТГ  були проведені  І та ІІ етапи ХХІ Міжнародного конкурсу імені Петра Яцика (далі – Конкурс), враховуючи особливості адаптивного карантину, на підставі чинних нормативно-правових актів і рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України та Головного санітарного лікаря України з питань протидії пандемії коронавірусу.

09 листопада 2020 року у 2-х ліцеях та 2-х філіях з урочистого відкриття розпочався I (шкільний) етап ХХI Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика серед учнів 3-11 класів.

У цей день  учні та  працівники закладів освіти взяли участь у написанні XX Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, шкільні бібліотекарі підготували книжкові виставки «Мова – то серце народу» (Малоржавецька гімназія, Беркозівська гімназія), «Мова – диво калинове», «Квітни мово, зірницями слова» (Степанецький ліцей) «Люби, вивчай рідну мову!» (Мартинівський ліцей), «Українська  мова – мова колискова» (Таганчанський ліцей»).

Учні  Степанецького ліцею переглянули презентацію про засновників української писемності – братів Кирила та Мефодія. У 9 класі вчитель Скляренко О.О. провела урок – конференцію, присвячену вшануванню пам’яті Нестора – літописця. Учні 4 класу змагалися у знанні мови під час мовного квесту, який підготувала  вчитель початкових класів Момро В.І.

Для учнів  початкових  класів  Беркозівської  гімназії  проведено виховний захід  «Мова - серце народу» (вчитель Малюк З.В.), для учнів 5-9 класів - виховний захід «Мудре слово»  та конкурс читців «Наша мова калинова» (вчитель Демешко С.В.);  учні 8 класу  оформили стінгазету на тему «Славлю свою мову» (вчитель Коваленко Л.О.).

Школярі Малоржавецької гімназії розгадували ребуси «Перлини рідної мови», провели конкурс на кращого читця.          

У  Мартинівському ліцеї  для учнів 3-4 класів було проведено вікторину  «День української писемності та мови» (вчитель  Романовська Л.І.), для учнів 9-11 класів - батл  «Мовні таємниці»  (вчитель Слива О.І.), флешмоб «Моря бриліантів – це мова моя…» (Щербак В.В.).

Учні та педагоги Мартинівського ліцею До Дня української писемності та мови підготували проєкт «Розвивайся й далі, мово наша рідна, і про нас нащадкам вістку донеси» для освітніх закладів, що входять до складу Степанецької ОТГ.

 ІІ етап  Конкурсу  був проведений  14 листопада 2020 року.  Учасниками   ІІ етапу ХXI Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика стали переможці І етапу -  творчо обдаровані шанувальники рідного слова.

За рішенням членів  журі переможцем ІІ етапу цьогорічного Конкурсу стала учениця 11 класу  Мартинівського ліцею  Бурчило  Надія.

 

Довідково

    Конкурс було засновано українським меценатом Петром Яциком у травні 2001 року. Одним із натхненників конкурсу є виконавчий директор Ліги українських меценатів, голова Координаційної ради Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, перший заступник голови журі Конкурсу, відомий вітчизняний прозаїк, критик, літературознавець, публіцист, громадський діяч Михайло Слабошпицький.

                                                        За матеріалами Інформаційно-методичного центру   

          


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень