A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Степанецької сільської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області
Степанецької сільської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області

Школам доручать неухильно виконувати мовне законодавство

Дата: 14.12.2023 14:35
Кількість переглядів: 69

Мовним омбудсменом при співпраці із Державною службою якості освіти розроблені рекомендації щодо неухильного виконання мовного законодавства в закладах загальної середньої освіти.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Рекомендації підготовлені за результатами круглого столу «Ціннісна українізація в освіті: сучасність і стратегії в майбутньому».

На переконання мовного омбудсмена, належне забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі та за його межами потребує виконання певних дій від засновників закладів освіти, інститутів післядипломної педагогічної освіти, шкіл та батьків.

Зокрема, мовний омбудсмен рекомендує засновникам шкіл забезпечити розширення мережі курсів із вивчення української мови, розробку та видання якісних українськомовних навчальних матеріалів, а також здійснювати заохочування директорів шкіл щодо збільшення кількості заходів із популяризації державної мови.

Інститутам післядипломної педагогічної освіти рекомендовано посилити підготовку вчителів з української мови та української літератури шляхом організації додаткових курсів, тренінгів і семінарів, створювати сучасні методики навчання і викладання тощо.

Своєю чергою школи мають ініціювати розвиток інтерактивних методик викладання, що сприятимуть активній участі учнів у процесі вивчення української мови та літератури.

Окрім того, школам рекомендовано створити сприятливе мовне середовище, де українська була б популярною та використовувалася як мова спілкування в позаурочних заходах.

Батькам має бути рекомендовано вдосконалювати свою українську разом із дітьми.

Також школи мають ініціювати функціонування мовних курсів та розмовних клубів для батьків та залучати внутрішньо переміщених осіб до українськомовного середовища тощо.

Вказані рекомендації також надіслано до Міністерства освіти і науки та Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.

Джерело: https://osvita.ua/


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень