A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту Степанецької сільської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області
Степанецької сільської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області

МОН планує змоделювати мережу профільних шкіл в областях

Дата: 25.04.2024 14:45
Кількість переглядів: 56

 

Міністерство освіти і науки наразі працює над моделюванням майбутньої мережі закладів профільної середньої освіти в Україні.

Про це під час повідомив заступник міністра освіти і науки Дмитро Завгородній під час робочої зустрічі щодо законодавчого забезпечення реформи профільної середньої освіти, що відбулася у МОН.

За його словами, мережа профільних закладів освіти має бути погоджена на рівні всіх областей та громад.

Метою такого моделювання мережі є бачення того, якою має бути мережа закладів освіти.

«Наприклад, побачити всі заклади освіти, які у 2027-28 роках залишаться початковими школами, гімназіями, і де будуть ліцеї академічного спрямування, заклади профтехосвіти, коледжі», – зазначив заступник міністра.

Він також наголосив, що за результатами такої роботи у МОН будуть розуміти, скільки закладів освіти потрібно побудувати, скільки підлягають оптимізації, які треба ліквідувати, скільки і які об'єднати, а яким закладам необхідно змінити статус.

Наразі освітнє відомство працює з 9 пілотними регіонами, які вже спроєктували свою мережу закладів освіти. До кінця літа планується провести таку роботу для інших областей.

Також у МОН зазначають, що планування мережі академічних ліцеїв є соціально-чутливим питанням та потребує суспільного консенсусу.

За словами заступника міністра освіти і науки Андрія Сташківа, МОН планує провести низку зустрічей, щоб обговорити ті проблеми, які є в закладах освіти, та можливість їхнього розвʼязання.

«Упровадження профільної середньої освіти, створення академічних ліцеїв потребують об'єктивної дискусії. Усі зміни в роботі закладів загальної середньої освіти буде погоджено з відповідними центральними органами та органами місцевого самоврядування. Крім академічних ліцеїв, невіддільною частиною профільної середньої освіти є також професійні коледжі. Вони мають функціонувати синхронно», – наголосив Сташків.

Головною метою реформи профільної середньої освіти є індивідуалізація освіти у старшій школі.

Очікується, що учні зможуть обирати напрям навчання, курси та предмети, а школи проводитимуть профорієнтаційну роботу.

Планується, що мережа ліцеїв має забезпечити вибір профілів для учнів із сіл і маленьких міст. Це можуть бути або багатопрофільні ліцеї, або кілька ліцеїв із різними профілями на доступній відстані.

Учням, поблизу домівок яких не буде ліцеїв, потрібно мати можливість доїжджати на навчання або проживати в пансіонах при ліцеях.

З вересня 2025 року розпочнеться перехід до пілотування реформи, яке триватиме до липня 2027.

Під час пілотування будуть дібрані пілотні заклади освіти, у яких апробуватимуть різні моделі, з яких оберуть одну або дві найбільш ефективні.

З 2027 року в Україні планують розпочати впровадження реформи профільної середньої освіти. На цьому етапі мають запрацювати всі академічні ліцеї.

Джерело: сайт osvita.ua


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень